Anamaria, 24 de ani, studenta la FEAA.

Salut! Ma numesc Anamaria si scriu acest articol din dorinta de a clarifica o serie de lucruri. Imi place facultatea pe care o urmez si sunt foarte decisa sa lucrez in domeniu. Nu ma las impresionata usor si sunt foarte pretentioasa cand vine vorba de job. Dar asta pentru ca, recunosc, am avut o situatie materiala buna de acasa. Dar brusc, datorita unor evenimente nefaste in familie, nu am mai primit suportul material de acasa. A trebuit sa ma descurc. Pentru mine, la facultate, nota 9 este o nota mica si, de aceea, credeam ca imi voi gasi un job foarte bine platit, tinand cont ca aveam cunostiintele necesare. Dar nu a fost asa. O vai, nu a fost asa nici pe departe! Salariul minim pe economie este acceptabil, da! Dar macar sa faci atata treaba pentru cat esti platita. Dar de obicei trebuie sa lucrezi de doua ori mai mult decat trebuie pentru banii primiti.

Asadar am tot spus „nu”, dar pe alt plan am inceput sa imprumut bani de la prietenii mei. Dar nu aveam de unde sa returnez banii.

Asta a fost situatia in care ma aflam. Vreau sa stiti din prima ca nu agreeam ideea de angajari in videochat. Dar ascultati-mi doar parerea si nu ma judecati, asa cum nici voua nu va place sa fiti judecate cand aveti o parere.

Tot citeam anunturi despre angajari in videochat si erau multe in Iasi. Dar eu stiu sa ma documentez. N-am mai zis „nu” din prima. M-am documentat, am aflat tot ce se poate afla despre videochat.  Apoi m-am decis. Mi-am programat un interviu la un studio. Aceeasi senzatie ca la orice alt job. Emotii si reticenta la inceput, dar pana la urma am avut curaj si am mers pana la capat. Am ajuns la interviu si persoanele de acolo erau foarte amabile. Si inteligente. Mi-au pus intrebari care m-au surprins, placut. Nu ma asteptam. Mi s-a spus despre ce este vorba.

Din acel interviu mi-am schimbat perspectiva despre videochat. Dar n-am zis „da”. Am spus ca ma voi gandi, iar persoanele de la studio au fost de acord. Mi-am luat o saptamana sa ma gandesc. Nu m-au sunat, nu mi-au dat mail. I-am sunat eu pana la urma. Am acceptat contractul si am primit un bonus de angajare. Un bonus de trei ori mai mare decat salariul pe care l-as fi obtinut la orice firma, din prima.

Nu am facut nimic din ceea ce nu am vrut. Am facut doar ceea ce am crezut eu, iar daca trainerii mi-au spus ca as putea face mai multi bani folosind jucarii sau cine stie ce pozitii, eu le-am refuzat politicos si am continuat pe ideile pe care le aveam eu si au venit banii si asa. Erau acolo fete care foloseau jucarii si castigau mult mai mult. Fiecare face ce crede.

Atuurile mele au fost ca am o cultura vasta, stiu engleza perfect si invat foarte repede. Fiecare cu atuurile sale.

E un job ca oricare altul, cu provocarile si avantajele sale. Dar cel mai mare beneficiu este ca sunt platita conform efortului meu. Banii nu mai sunt o problema pentru mine. Asta pentru ca am avut curajul sa spun “da”.